vineri, 25 martie 2011

Cum alegem tipul de coarda potrivit in alpinism


Cum alegem tipul de coarda potrivit in alpinism




In alpinism si escalada exista numeroase tipuri de corzi: pentru escalada pe gheata, stanca, in-door. Exista deasemenea si corzi semi-statice ce se folosesc in speologism, salvare sau linii fixe.


Corzii semi-statice vs. corzi dinamice.
            Toate corziile utilizate in escalada cu cap de coarda trebuie sa fie dinamice. Corziile dinamice se intind in momentul in care alpinistul cade, absorbind astfel socul si disipand energia generata de cadere. Corzile semi-statice evident se intind foarte putin. Ele sunt folosite in special in speologie pentru rapel sau urcarea pe coarda. Pot folosite si in escalada ca top-rope (coarda vine de sus) ,dar in acest caz coarda trebuie sa fie intinsa tot timpul.




Coarda simpla vs. corzi duble.
            Coarda simpla este conceputa astfel incat sa fie singura legatura intre alpinist si sistemul de asigurare. Sunt recomandate pentru traseele verticale drepte cu putine devieri standa – dreapta. Coarda simpla este mai usoara decat doua corzi duble folosite impreuna si este cea mai intalnita alegere a alpinistilor. Coarda simpla este marcata cu cifra “1” inserata intr-un cerc si este plasata la unul din capetele corzii. Diametrul lor variaza de la 9.8 la 11 milimetri.


            Corziile duble sunt concepute pentru a fii folosite in pereche. Corziile duble se trec alternative prin dispozitivele de ancorare pe rutele complicate, reducand frecarea corzii cu stanca si astfel prevenind ruperea ei. Corziile duble permit efectoarea unor rapeluri mai lungi si pot fi folosite doar cate una in anumite situatii, cum ar fi traversarea unui ghetar, unde riscul unei caderi majore este mai mic. Diametrul variaza de la 8.2 la 9 milimetrii si sunt identificate de simbolul “1/2” inserat intru-un cerc la unul din capete.


ATENTIE: Corziile duble se folosesc in perechi identice ca diametru, lungime, producator. Daca nu se respecta aceasta regula exista riscul ca una din corzii sa se uzele mai mult decat cealalta si sa cedeze.

Corziile “dry” vs “non-dry”
            Cand o coarda absoarbe apa devine mai grea si nu mai absoarbe la fel de bine fortele generate de o cadere. In conditii de vreme foarte rece apa din coarda poate ingheta, coadra devenind extreme de rigida si greu de manevrat, iar cristalele de gheata reduc si sarcina la care coarda rezista.  Corziile “dry” sunt tratate cu o substanta ce reduce absorbtia de apa. Aceste corzi nu se vor satura la fel de repede ca celelalte corzi, ramanand flexibile si usoare. Corziile “dry” totusi absorb si ele o cantitate mai mica de apa, iar in timp datorita utilizarii stratul protectiv se uzeaza si nu va mai avea aceleasi proprietati.

Variabilele de baza

           
  • Diametrul – In general, cu cat diametrul unei corzi este mai mare cu atat ea este mai rezistenta si mai durabila. Corziile mai mici in diametru sunt mai usoare si mai facil de introdus prin carabinele folosite la asigurare, facandu-le mai populare printer alpinisti.
  • Lunginea – Cu o coarda mai lunga poti sa mergi mai mult in traseu si sa faci un rapel mai lung. Corziile mai scurte cantaresc mai putin si ocupa mai putin loc in rucsac.
  • Rezistenta – Corziile de alpinism au cel putin doua caracteristici afisate de producator: elongatia statica si forta maxima de impact. Elongatia statica se refera la lungimea cu care se intinde o coarda in momentul in care pe coarda este o sarcina de 80 kg . Forta maxima de impact este forta transferata alpinistului in momentul unei caderii.
O elongatie statica mai mica insemna ca o coarda nu se va intinde prea mult (acest tip de corzi sunt folosite in timpul salvariilor montane), iar o elongatie statica mare inseamna ca o coarda se va intinde mai mult, atuenand mai bine o cadere.
O coarda cu o forta maxima de impact mai mica inseamna ca asupra alpinistului se va exercita o forta mai mica, dar coarda se va alungi mai mult existand riscul ca alpinistul sa loveasca pamantul.
·        Flexibilitatea unei corzii afecteaza modul in care o coarda poate fi manevrata si cat de usor pot fi facute noduri. Desi o coarda flexibila este mai usor de folosit, in momentul unei suprasolicitarii noduriile se desfac foarte greu. Flexibilitatea este o variabila ce depinde de preferintele personale ale alpinistului.


Mentenanta corziilor

·        Coarda trebuie pastrata curate deoarece particulele de praf si pamant sunt abrasive si vor deteliora coarda. Coarda nu trebuie tinuta pe pamant si trebuie evitat calcarea pe coarda.
·        Coarda se spala cu apa rece cu un sapun fara detergent. Se usuca la aer. Cand nu folositi coarda aceasta se tine intr-un ruscac, ferita de soare, umiditate si caldura.
·        Folositi coarda doar pentru ce este destinata – Alpinism
·        Executati rapelurile corect. Folositi dispositive omologate care nu rasucesc coarda. Nu faceti rapelurile in viteza pentru ca astfel mantaua corzii se supraincalzeste si se arde!
·        Verificatii coarda cu atentie inainte de folosire. Daca observati rupture sau abraziuni schimbati coarda, viata dumneavoastra o merita!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu