joi, 13 ianuarie 2011

Cateva cuvinte despre alpinism.

Alpinismul, în accepțiunea cea mai largă a cuvântului, desemnează orice activitate recreativa sau sportiva care are ca scop ascensiunea în munți. Termenul inițial vine de la ascensiuni în munții Alpi (alpi+nism). Ulterior, pe măsura evoluției activității, termenul "alpinism" s-a nuanțat doar pe intinerarii greu accesibile, ce necesită tehnică, echipament și experiență corespunzătoare.
Alpinismul implică, în majoritatea cazurilor, asumarea unei doze mai mici sau mai mari de risc, datorită naturii traseelor care pot fi deseori o combinație de pasaje de stâncă, zăpadă sau gheață, cu factorii de risc implicați. Acestora li se adaugă, în unele cazuri, dificultățile pe care le ridică accesul la traseul propriu-zis, găsirea liniei acestuia, durata ascensiunii, schimbările de vreme, etc.


Aceasta este una din definiitile alpinismului ca se gaseste pe wikipedia.org. Vreau insa sa vin cu o mica completare sau mai bine zis parere personala. Eu cred ca riscul mare sau mic depinde intr-o proportie foarte mare de alpinist si nu de munte. Sigur ca daca esti un incepator nu o sa te apuci sa faci trasee cu grade mari de dificultate. Si sigur ca si atunci cand ai ceva experienta, o greseala, chiar si cea mai mica poate sa duca la consecinte foarte grave. Un exemplu ar fi introducerea gresita a corzii prin carabiniera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu