vineri, 14 ianuarie 2011

Vechi si nou - Echipament alpinism




Ca sa va faceti o idee despre cum se urca pe munte inainte, o sa-l citez pe profesorul meu de alpinism Dan Vasilescu.


  


  "    Ce echipament se folosea?
      -  Era destul de prost, corzi de cânepă, carabiniere pompiereşti, nu se mergea cu cască sau ham nu, nici gând de aşa ceva! Iar când intrai în "Albastră" plecai la 3.30 de la refugiu, la 6.00 intrai în traseu şi ieşeai la 17.00 seara din perete. Cam ăsta era ritmul. Toate traseele lui Floricioiu sunt cunoscute pentru distanţele mari dintre pitoane. Aşa era şi "Albastra", dar de atunci s-au mai bătut multe pitoane în plus, multe dar proaste."

sursa: http://alpinet.org/main/colshow_ro_t_interviuri_idcol_6028_what_articole_id_1635.html
interviu cu Domnul Dan Vasilescu (in imagine)


Ce echipament se foloseste?
1.Coarda reprezinta cel mai important material tehnic, de calitatea si folosirea ei corecta depinzând securitatea si viata membrilor echipei. La achizitionarea unei corzi, unul din principalele criterii este eticheta UIAA care atesta faptul ca produsul respectiv respecta normele de calitate si securitate impuse de Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism.
Conform normelor UIAA se face deosebirea între o coarda simpla si o semicoarda. Orice coarda cu eticheta UIAA este marcata la capete cu cifra 1 pentru coarda simpla, 1/2 pentru semicoarda si cu doua zerouri intersectate pentru corzile gemene. Coarda simpla îsi gaseste utilizarea prioritar în escalada sportiva, în traseele usoare de alpinism si în turele de escalada pe gheata. Semicoarda se foloseste exclusiv în traseele alpine dificile si lungi si în turele de escalada mixta (gheata si stânca), coarda introducându-se alternativ în buclele echipate. Corzile gemene se folosesc împreuna exact ca o coarda simpla nefiind acceptate totusi în escalada sportiva.



2.Încaltamintea
Se folosesc espadrile speciale pentru catarare, cu caracteristicile tehnice urmatoare: talpa flexibila foarte buna aderenta la stânca greutate redusa forma ergonomica adaptata dupa laba piciorului. Espadrilele se achizitioneaza de obicei cu un numar mai mic decât cel normal, astfel încât sa strânga putin. De asemenea espadrilele trebuie sa se închida bine pentru a evita pierderea lor în timpul escaladei.
Pentru alpinism, în lipsa espadrilelor se folosesc bocanci cu talpa rigida (daca e posibil Vibram) care trebuie sa corespunda perfect piciorului. Bocancii sunt foarte apreciati pentru turele cu pasaje artificiale, unde se merge mult la scarite.

3.Scaunul (“hamul”) este confectionat din chinga de cel putin 5 cm. latime. Anumite modele sunt prevazute cu cureluse pentru reglarea si ajustarea în functie de grosimea piciorului, aceste modele numindu-se scaune reglabile. Marimile variaza în functie de lungimea taliei (LXXL) iar greutatea scaunului este de aproximativ 300-400 g.
Scaunul trebuie sa corespunda perfect cu dimensiunile utilizatorului. La achizitionare este recomandabila o proba în suspensie. Daca jeneaza în partile laterale ale corpului înseamna ca scaunul este prea mare. Verificati sa aveti suficienta libertate de miscare si confort. Scaunul trebuie bine strâns pentru a repartiza uniform efortul în caz de soc. Modelele omologate de UIAA sunt cele mai recomandabile. Desi între cataratori scaunul este cunoscut cu denumirea de “ham”, aceasta denumire poate trezi confuzii întrucât hamul presupune pe lânga prezenta scaunului si existenta unei veste ce se poarta peste piept. Aceasta combinatie este folosita în alpinism si previne accidentele datorate caderilor în pasaje înclinate si în trepte, unde urmarile sunt necontrolabile (sunt praguri, etc. si nu poti controla caderea, te rostogolesti, te arunca pe spate, te lovesti si nu stii în ce pozitie te va surprinde întinderea corzii)
.
Orice cadere libera poate evolua astfel ca momentul „prinderii” omului în coarda sa coincida cu pozitia lui orizontala. Daca este folosita vesta, centrul de greutate va actiona ca un cuplu mecanic în jurul nodului, readucând corpul în pozitia verticala. Fara vesta exista posibilitatea ca socul prinderii sa echivaleze cu o forta ce rupe de jos în sus o grinda asezata pe doua reazeme. Grinda reprezinta coloana vertebrala...

În escalada sportiva nu se foloseste vesta, însa de câtiva ani eliminarea vestei începe sa afecteze si alpinismul. Cataratorii trebuie sa fie constienti de riscurile aparute prin aceasta decizie.

4.Carabinierele se confectioneaza din duraluminiu. Forma uzuala este cea trapezoidala, care evita încarcarea clapetei. Conform normelor UIAA sarcina de rupere minima a unei carabiniere este de 20 KN pe directia axei longitudinale si 7 KN pe directia axei transversale.
Pentru a se evita deschiderea involuntara a clapetei se folosesc carabiniere cu filet. Ele îsi gasesc utilizari la dispozitivele de asigurare si la rapel. Greutatea variaza între 55-90 g.


5.Optul de rapel este folosit (dupa cum sugereaza si numele sau) ca dispozitiv de frânare prin frecare la coborâre, dar si pentru asigurare în trasee. Se confectioneaza din duraluminiu anodizat (rezistenta sporita la frecari) si are multiple forme (normal, cu urechi, dreptunghiular) si grosimi.
Greutatea sa este de aproximativ 100 g. Anumite modele sunt tratate pentru a se încalzi mai greu la frecarile cu coarda. Orice model ar fi, dupa rapel trebuie îndepartat cât mai rapid de pe coarda pentru a evita deterioarea ei din cauza caldurii excesive.

6.Buclele folosesc la prelungirea lantului de asigurare în scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele sau prin prezenta unghiurilor datorate schimbarilor de directie pe linia traseului. Majoritatea buclelor rezista pâna la forte de 21-22 KN si sunt confectionate din chinga cu sectiune tubulara sau plina.
Lungimea unei bucle poate avea trei valori (dupa normele UIAA):
11 cm - bucla mica
17 cm - bucla medie
25 cm - bucla mare
Trebuie mentionata si existenta unor bucle de lungime mai mare (50-70 cm) care îsi gasesc utilizarea sub tavane sau în zonele sinuoase.
În vocabularul curent un lant de asigurare format din 2 carabiniere si o bucla poarta numele de bucla echipata. Buclele fiind foarte elastice (au alungiri procentual mult mai mari decât coarda) absorb si ele o parte din forta de soc, protejând coarda, pitonul, carabinierele si implicit securitatea celui ce cade.
Dupa o cadere puternica, buclele sau carabinierele trebuie neaparat înlocuite pentru a evita eventualele surprize neplacute.

7.Dispozitivul Gri-Gri
Acest dispozitiv reprezinta cea mai sigura metoda de asigurare în acest moment. Omologat de UIAA, Gri-Gri-ul se blocheaza automat la soc si ramâne blocat suportând sarcini de pâna la 9 KN. În momentul când se depaseste aceasta valoare critica a rezistentei echipamentului si a corpului uman începe sa scape coarda permitând celui ce asigura sa opreasca caderea prin frânare cu mâna.
Întrucât solicita destul de puternic pitoanele, Gri-Gri-ul nu este recomandabil în traseele pitonate clasic ci în cele pitonate cu spituri (pitoane forate). Deci domeniul exclusiv de
utilizare este escalada sportiva.

8.Casca este un obiect foarte important în practicarea alpinismului, rolul ei fiind de a absorbi maxim de energie, deformându-se pâna la rupere, cu respectarea valorilor de soc impuse prin normele UIAA. Numeroase accidente s-au produs datorita pietrelor pravalite din zonele superioare ale traseelor iar altele se produc prin lovirea capului de stânca în timpul caderii necontrolate (ruperea unei prize, iesirea pitonului, etc.)
În prezent ne stau la dispozitie modele omologate cu greutatea între 250 si 500 g, cu o buna ventilatie, pozitionate stabil pe cap, cu chingi de legatura sub barbie si la ceafa.
Absenta castii predomina în escalada sportiva, deoarece în majoritatea cazurilor orientarea peretelui este verticala sau surplombanta si riscul de a "încasa" pietre este foarte mic.
Totusi, în momentul când se încearca reusita la rotpunkt (în stil liber) a unui traseul clasic de alpinism, casca este foarte recomandabila.
Dezavantajul principal al castii este limitarea spatiului vizual, combinata cu greutatea exercitata asupra capului. Anumite modele au si o ventilatie foarte scazuta care implicit contribuie la transpiratia excesiva a zonei protejate.

9.Saculetul pentru carbonatul de magneziu
Carbonatul de magneziu, acel praf care asigura aderenta sporita mâinilor în pasajele dificile de escalada sportiva, se poarta într-un saculet specific. Acesta se confectioneaza din materiale textile impermeabile si are diferite forme si modele ergonomice. Saculetul trebuie sa fie dotat cu curelusa de închidere pentru a nu permite intrarea umezelii în contact cu carbonatul de magneziu (în caz de ploaie). Totodata saculetul trebuie închis pentru a preveni pierderea carbonatului de magneziu în momentele când cataratorul sta asezat pe platforma de regrupare.
Optional, unele saculete sunt prevazute cu o centura ajustabila sau cu o minicarabiniera pentru hamurile dotate cu o ureche speciala de prindere a saculetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu